Havi kitekintés / Mintaportfólió 2011.11.02

Konzervatív mintaportfólió összetételének indoklása

  • A hazai államkötvény súlyt (Aegon Belföldi Kötvény) 25%-ról 10%-ra lecsökkentettük; a jelenlegi hazai kockázati környezet megemelkedett, köszönhetően elsősorban a leminősítések körüli aggodalmaknak, a HUF gyengülésnek, illetve a devizahitel végtörlesztésekhez kapcsolódó lépéseknek.
  • Vállalati kötvény kitettséget 25%-ról 30%-ra emeltük; az elmúlt hetek, illetve hónapok rosszabb hangulata miatt a vállalati kötvények hozamai megemelkedtek (spread-ek kitágultak), attraktív hozamfelárakat mutatnak. Ezzel egyidejűleg ugyanakkor a megfelelő minősítésű, illetve a befektetésre kiszemelt kötvények vállalati kibocsátóinak mérlegei és beszámolói egészséges képet mutatnak, különösen az eladósodott szuverén államadóssághoz viszonyítva.
  • Az Aegon Pénzpiaci alap, illetve az Aegon Ózon Tőkevédett Alap súlyozását megemeltük a bizonytalan piaci környezet miatt. A lépés tulajdonképpen a portfólió kötvényhányadának duration rövidítésével ér fel.
  • Az abszolút hozam kitettségen nem változtattunk, mivel az Aegon MoneyMaxx alap segítségével a magas volatilitású, bizonytalan piacokon is stabil teljesítményt tudunk megcélozni.

Hosszú távú mintaportfólió összetételének indoklása

  • A hosszú távú portfólió részvénypiaci kitettségét átsúlyoztuk, azonban a portfólió összesített részvény hányadán nem változtattunk.
  • A törökországi részvényhányadot teljes mértékben levágtuk, mivel úgy gondoljuk, hogy az elkövetkező időszakban technikailag alulteljesíthet a többi feltörekvő piacokhoz képest. Törökországban az elmúlt hónapban a monetáris politikai szigorítás körüli aggodalom megnőtt, illetve egy kamatemelési ciklus következhet.
  • A portfolióba új elemként belevettük az Aegon Ázsia Részvény Alapok Alapját, illetve az Aegon Russia Részvény Alapot. Ázsiában a legutóbbi makroszámok és menedzserindexek értékei jobbak lettek, mint ahogy azt előzetesen az elemzők és befektetők várták. A részvények árazása véleményünk szerint kedvező, egy példát kiragadva pl. tőzsdei ár/könyv szerinti értékek (P/BV) hányadosa alacsonyabb, mint 2009-elején a piac alján volt!
  • Oroszországban a harmadik negyedévi GDP 5,1% lett, szintén jobb, mint, amire a piac számított, mely párosul egy viszonylag magas olajárral, illetve egy gyenge rubellel, amely kifejezetten jó környezetet nyújt az orosz cégeknek. A választásokat megelőző kampány időszak, valószínűleg ösztönözni a belső fogyasztást, köszönhetően a különböző szociális juttatásoknak.
  • Vállalati kötvény kitettséget változatlanul 25%-on hagytuk, mivel az elmúlt hetek, illetve hónapok rosszabb hangulata miatt a vállalati kötvények hozamai megemelkedtek (spread-ek kitágultak), attraktív hozamfelárakat mutatnak. Ezzel egyidejűleg ugyanakkor a megfelelő minősítésű, illetve a befektetésre kiszemelt kötvények vállalati kibocsátói mérlegei és beszámolói egészséges képet mutatnak, különösen az eladósodott szuverén államadóssághoz viszonyítva.
  • Szintén nem változtattunk az abszolút hozamú alapok kitettségén (MoneyMaxx, Atticus Alfa), mivel továbbra is úgy, gondoljuk, hogy a rugalmasabban mozgó „total-return” kitettséggel a magas volatilitású, bizonytalan piacokon is stabil teljesítményt tudunk megcélozni.

Mintaportfoliók hozamának magyarázata

Mindkét portfóliót 1-1 millió Ft-os kezdeti befektetéssel indítottuk el 2011. október 10-én, és minden egyes átsúlyozásnál rögzítjük a portfóliók árfolyamát! Az alábbi táblázatban az elmúlt időszak portfolió értékeit találják meg:

Értéknap Konzervatív mintaportfólió értéke Hosszú távúmintaportfólió értéke
2011. október 10. 1 000 000 Ft 1 000 000 Ft
2011. november 2. 1 003 608 Ft 1 017 546 Ft

Hosszútávú portfolió értéke 2011. november 2-án: 1 017 546,- Ft
  • Elsősorban az abszolút hozam stratégiát követő alapok járultak hozzá a portfolió vagyongyarapodásához (Atticus Alfa +0,16%, MoneyMaxx +0,15%)*
  • Részvénypiaci alapjaink mindegyike a portfolióban pozitív tartományban zárt (Közép-Kelet Európai Részvény +0,22%, IstanBull +0,25%, Nemzetközi Részvény +0,87%)*
  • A Közép-Kelet Európai Vállalati Kötvény Alapunk végig stabil teljesítményt nyújtott (+0,27%)*
Konzervatív portfolió értéke 2011. november 2-án: 1 003 608,- Ft
  • Elsősorban az abszolút hozam stratégiát követő alapunk járult hozzá a portfolió vagyongyarapodásához (MoneyMaxx +0,15%)*
  • A Közép-Kelet Európai Vállalati Kötvény Alapunk végig stabil teljesítményt nyújtott (+0,27%)*
  • Belföldi Kötvény Alapunk a negatív hazai befektetői környezetben sajnos enyhén lehúzta a portfolió teljesítményét (Belföldi Kötvény -0,16%)*

*A hozamoknál figyelembe kell venni, hogy mekkora arányban szerepel a portfolióban az adott Alap, azzal súlyozva járul hozzá az teljes portfolió hozamalakulásához!




Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám