Az Aegon alapkezelő tájékoztatása a koronavírus terjedésének hatásaival kapcsolatban

 

 

Tisztelt Ügyfelünk/Befektetőnk!

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét a koronavírus járványnak a tőkepiacokra és befektetési szolgáltatásokra gyakorolt lehetséges hatásaira, melyeket érdemes megfontolni a jelenlegi helyzetben.

A WHO a napokban világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus terjedését. Magyarország Kormánya pedig az egész országra kiterjesztett vészhelyzetet rendelt el. Egy ilyen helyzetben a tőkepiacok minden szereplőjének (jegybankok, felügyeletek, tőzsdék, kereskedési platformok, befektetési szolgáltatók, stb.) kötelessége felmérni, hogy milyen kockázatok merülhetnek fel működésükben és ezek hatása meddig tarthat. Ezeket a kockázatokat természetesen a befektetőknek is szem előtt kell tartaniuk és döntéseik során figyelembe kell venniük.

Az Aegon alapkezelő rendelkezik ilyen helyzetekre szimulált és élesben is tesztelt üzletmenetfolytonossági forgatókönyvekkel, melyek hasonlóan szélsőséges helyzetekben hivatottak biztosítani Az Aegon alapkezelő alapvető működőképességének fenntartását. Bízunk benne, hogy ezek életbe léptetésére nem kerül sor, de amennyiben mégis, akkor cégünk felkészült ezek működtetésére.

A járványügyi helyzetre, valamit ügyfeleink és kollégáink egészségének védelmére való tekintettel arra kérjük Ügyfeleinket, hogy a személyes ügyintézés helyett elsősorban az Online Ügyfélszolgálatunkat vagy telefonos ügyintézést vegyék igénybe az elkövetkezendő hetekben.

Amennyiben feltétlenül szükséges a személyes ügyintézés, akkor kérjük, előtte mindenképpen egyeztessenek telefonon kollégáinkkal, mielőtt befáradnának ügyfélszolgálati irodáinkba. (telefonszám: +36 1 476 5940)

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük!

 

A tőkepiacokról *

Ezekben a hetekben olyan események történnek, melyekre a tőkepiacok történetében nem volt korábban példa. A járványügyi intézkedések és korlátozások veszélyeztethetik az eddig megszokott folyamatokat, komoly hatással lehetnek a teljes világgazdaság teljesítményére, és hatványozottan sújthatnak egyes iparágakat.

A gazdasági folyamatokra a koronavírus terjedésén túl a nyersolaj árazásával és kitermelésével kapcsolatosan fellángoló feszültségek is rendkívül negatív hatással vannak ezekben a napokban.

Az előző év végén a piac megelőlegezte az idei évben várható növekedést, mindezt támogatta, hogy a jegybankok is „megengedőek” voltak. Az elmúlt hetekben viszont jelentős volatilitás mellett soha nem látott korrekció zajlott le a részvénypiacokon. A globális járvánnyal kapcsolatos hírek vagy azok gazdasági hatásairól szóló adatok meghozták az eladókat, és rövid idő alatt eltűnt az előző 12 hónapban elért emelkedés. A vírus hatása mind keresleti, mind pedig kínálati oldalon komoly sokkhatást jelent az amúgy is lassuló világgazdaságnak. Véleményünk szerint az első negyedévben jelentős lesz a visszaesés, de hogy hosszú távon mekkora hatása lesz a vállalatok profitjára, ez még kérdéses. A múltheti esések során a piac beárazta a gazdasági kockázatokat, viszont a pszichológiai kockázatok még hátra vannak, az eladók továbbra is velünk maradhatnak.

A tőzsdei árfolyamokat a befektetők pánikreakciói mozgatják jelenleg, amely nagyon komoly tőkepiaci túladottsághoz és alulértékeltség kialakulásához vezetett. A jelenlegi árfolyamszinteket hosszú távon jó beszállási szinteknek tartjuk.

Fontos lesz a piacok alakulása szempontjából, hogy milyen ütemben gyorsul/lassul a járvány terjedése, mely nagyvárosok, országrészek vagy államok lezárása várható még, illetve az USA-ban vagy más nyugat-európai országokban lesz-e az Olaszországihoz hasonló karatén. A következő időszakban viszont az is hatással lesz a részvénypiacokra, hogy milyen válaszreakciók érkeznek a jegybankok részéről, sor kerül-e összehangolt agresszív monetáris lépésekre.

Összességében azt gondoljuk, hogy a járványügyi helyzetet kompenzálni tudják a döntéshozók, kulcsfontosságú lesz, hogy fiskális oldalról hogyan támogatják az egyes országok gazdaságaikat. Ezek élénkítő hatása véleményünk szerint idővel ellensúlyozni tudja az egészségügyi helyzet gazdaságra gyakorolt hatásait.

Kijelenthetjük, hogy jelenleg a tőkepiacok működése jelentősen eltér az általában megszokott normális működéstől. Ezekben a napokban jelentősen nagyobb volatilitás tapasztalható a piacokon, mint korábban. Kérjük, befektetési döntéseinek meghozatala során számoljon azzal a lehetőséggel, hogy átmenetileg akár rendkívüli események is bekövetkezhetnek.

Az Aegon alapkezelő folyamatosan tájékoztatni fogja ügyfeleit a piacok működését befolyásoló hírekről és tudnivalókról, kérdések felmerülése esetén pedig kollégáink készséggel állnak az Ön szíves rendelkezésére.

 

Budapest, 2020. március 13.

 

Tisztelettel,
Aegon alapkezelő Zrt.

 

* Jelen tájékoztatásunk nem minősül a vonatkozó jogszabályok szerinti befektetési ajánlásnak, befektetési elemzésnek, illetőleg befektetési tanácsadásnak. Jelen tájékoztatásunk kizárólagos célja Ügyfeleink releváns információkkal való ellátása a piaci trendek vonatkozásában.

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám