VIG Active Beta Flexible Allocation Befektetési Alap

Forintos lakossági sorozat

Befektetési Politika
Az alapról
Az Alap célja olyan befektetési portfólió létrehozása, amely aktív portfóliókezeléssel, döntően amerikai és európai vállalatokba történő befektetésen keresztül kíván tőkenövekedést elérni. Ennek megfelelően a befektetési portfóliót az Alapkezelő fejlett piaci részvényekből, döntően amerikai és európai vállalatok által kibocsátott értékpapírokból és rövid lejáratú fejlett piaci államkötvényekből állítja össze. Az Alap aktív eszközallokációt folytat. Ha az Alapkezelő a tőkepiaci körülményeket kedvezőtlennek ítéli meg, akkor a tőke védelme érdekében a részvénykitettséget jelentősen lecsökkentheti. Ha a tőkepiaci körülmények ideálisnak ígérkeznek a részvénykitettség vállalására, akkor az Alapkezelő az Alap vagyonát teljes mértékben részvénybe fektetheti. Egy teljes piaci ciklus átlagában a portfólió közelítőleg 70%-os részvényarányt tart. Az Alap befektetési univerzuma a fejlett részvény-, kötvény- és pénzpiacokból áll. A forgalmazási igényekkel kapcsolatos likviditást az Alap bankbetétben vagy rövid lejáratú fejlett piaci állampapírokban kívánja tartani. Fő szabályként az Alap a befektetési univerzumból azokat a részvényeket kívánja tartani, amelyek a legnépszerűbbnek számítanak az üzleti partnerek, a munkavállalók, illetve a befektetők körében. Egy adott vállalat népszerűségét az Alapkezelő kvantitatív és kvalitatív módszerekkel elemzi. A tartós népszerűség (és az ezzel együtt járó részvénypiaci áremelkedés) hatására a közkedvelt részvények egy idő után egyre nagyobb súlyt képviselnek a befektetői portfóliókban. Ez a részvénypiaci trend megváltozása esetén fokozott kockázatokat hordoz, hiszen a közkedvelt részvények egyben likvid részvények is, így a piaci szereplők számára a legegyszerűbb kockázatcsökkentési lépés a kedvenc részvények eladása lehet. Ebből adódóan az Alapkezelő a szélesebb piaci trend alakulását szintén nyomon követi. Az Alapkezelő az emelkedő trend megtörése esetén jelentősen csökkenheti a részvénykitettséget. Ebben a helyzetben az Alap nagyrészt devizás pénzpiaci eszközöket tart a portfóliójában. Emelkedő piaci trend és növekvő globális kockázatvállalási hajlandóság esetén az Alap a már említett fejlett piaci részvényekbe fektet. A szélesebb piaci trend beazonosítása különböző módszertannal történhet, ezek alkalmazása sok szubjektív elemet tartalmaz. Noha a trend elemzése hasznos eszköz a részvénykockázat vállalásának időzítésére, önmagában nem alkalmas arra, hogy minden veszteségtől megóvja az Alapot és annak befektetőit. Az Alap legalább 80 százalékos mértékben Magyarországon kívül kibocsátott, valamint forgalmazott eszközbe fektet be. Bővebben
Kockázati besorolás
Hozam-kockázat profil
Alacsonyabb kockázat
Magasabb kockázat
1
2
3
4
5
6
7
Várhatóan alacsonyabb hozam
Várhatóan magasabb hozam

Hozamlehetőség

Az alap által elért nettó hozam
Időtáv
12 hónap
Befektetési jegy
0.00 %
Benchmark
0.00 %
Költségek
Költségek

A befektetési alapot az VIG online Értékpapír Számla segítségével díjmentesen vásárolhatja meg. 10 forgalmazási napot követően díjmentesen válthatja át másik VIG befektetési alapba, vagy válthatja vissza. A részletes számlavezetési kondíciókról itt tájékozódhat:
https://www.vigam.hu/szamlavezetesi-kondiciok/

Adózás
Adózás: Tbsz, vagy adózás

Amennyiben az alap értékpapírjait VIG Tartós Befektetési Számlán tartja, úgy mentesülhet a kamatadó megfizetésétől, mely összesen a hozam 15%-a.

Tartós Befektetési Számla

Rugalmasság
Likviditás, rugalmasság

.
A javasolt befektetési időtávon belül is, bármikor hozzáférhet az éppen aktuális napi árfolyamon a befektetett összeghez. Ezen az árfolyamon bármikor megveheti, illetve át vagy visszaválthatja az értékpapírt az VIG online Értékpapír Számla segítségével.

Az elszámolási dátumokról itt tájékozódhat:
https://www.vigam.hu/elszamolasi-datumok/

Richter Péter
Szakértelem

Portfólió menedzserek: Richter Péter

Tudjon meg többet az alapról

Általános információk

ISIN kód
HU0000734553
Alapkezelő
VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.
Letétkezelő
Erste Bank Hungary Zrt.
Vezető forgalmazó
VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.
Az alap nyilvántartásba vételének ideje
2024-08-27
Alapdeviza
HUF
Referencia index összetétele
Az alapnak nincs benchmarkja
Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám