Piaci gyorskommentár

Korrekció kezdődött a tőzsdéken, mi történt?

Az elmúlt hetekben érdemi esésnek indultak a globális tőzsdék, amely mozgás különösen múlt pénteken és hétfő hajnalban gyorsult be. Az amerikai recessziós kockázatok emelkedése, a japán jegybank monetáris szigorítása és az AI-val kapcsolatos bizonytalan hírek együttesen járultak hozzá a piacok eséséhez egy olyan helyzetben, amikor azok amúgy is túlvettek voltak, és a részvénypiaci emelkedést már csak egy maroknyi cég vitte a hátán. Érdemes körüljárni azt, hogy milyen okok vezettek az eséshez, és mi lehet ennek a következménye.

Pálfi György, a VIG Alapkezelő részvény üzletágának vezetője a helyzetre reagálva elmondta, hogy alapvetően globális, távol-keleti és amerikai okai vannak a mostani részvényeladási hullámnak, de ettől függetlenül ez még gyakorolhat a magyar piacokra is hatást. Így például a magyar államkötvények vonzóbbá válhatnak, ami már most is látszik, ugyanis csökken a magyar állampapírok hozama (ez alapvetően kedvező folyamat, ha a kibocsátó, azaz a magyar állam szempontjából nézzük a folyamatot).

Ám a forint árfolyamát gyengítheti a nemzetközi bizonytalanság, mivel a nemrégiben érkezett rossz GDP adat és az alacsony hozamszint ebből a szempontból negatívan befolyásolhatja az árfolyamokat. Pálfi szerint ezért elképzelhető, hogy 400 forint/euró fölé mozdulhat el a forintkurzus, ami nyilvánvalóan negatív tendencia.

A VIG részvény üzletágának vezetője szerint a mostani japán és globális tőzsdezuhanásnak – ami persze a pesti BUX indexre is hatott, amely hétfőn délelőtt negyed tizenkettő után 2,66 százalékos mínuszban járt – alapvetően négy oka lehetett. Az alapvető problémát a japán és az amerikai jegybankok várható lépései közti feszültség, és ennek eredményeként a japán jen felértékelődése okozta.

Nagyon sok befektető korábban jenben finanszírozta más befektetéseit, mert a jen kamata zéró szinten állt. A Bank of Japan azonban emelni kezdte az elmúlt hetekben a kamatot, sőt, további emelést helyezett kilátásba. Ez lehet a mostani zuhanás alapvető oka, mert a jen elkezdett túl értékessé válni.

A másik ok szintén a jen dollárhoz viszonyított emelkedését okozhatja:

Amerikában rossz makrogazdasági mutatók láttak napvilágot, továbbá nagyon kedvezőtlenül kezd alakulni Pálfi szerint a munkaerőpiaci és a foglalkoztatottsági helyzet, ami a recesszió veszélyével fenyeget. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ezek után – a várakozások szerint – nem tehetne mást, mint hogy kamatot csökkent, ezzel a dollárt gyengítve. Ezért ez a folyamat szintén a jen relatív felértékelődéséhez vezethet.

Mindez túl gyorsan és túl hirtelen történt, amikor számos részvény túl volt értékelve, Amerikában pedig a tech-szektorban látszanak a bizonytalanságok. Vegyes volt a kép a nagy technológiai cégek gyorsjelentései alapján, és különösen a mesterséges intelligenciára fordított fejlesztési kiadások miatt aggódnak a befektetők.

A háromféle gazdasági problémához (jen felértékelődése, gyenge amerikai makrogazdasági mutatók, bizonytalan amerikai tech-szektor) egy negyedik tényező is hozzájárult Pálfi szerint: ez pedig a nemzetközi politikai bizonytalanság, az Izrael és Irán közötti éleződő feszültség.

Ez a Gázában már eleve zajló folyamatos konfliktus mellett újabb bizonytalansági faktort jelent, ami tovább növelheti a befektetők félelmeit, és végül ez a négy tényező együtt okozhatta a hétfői pánikjelenségeket a világ tőzsdéin.

Pálfi szerint érdekes ebből a szempontból, hogy a Bitcoin is sokat vesztett értékéből a pánik közben, miközben például az arany megőrizte az értékét. Ez utóbbi is furcsa jelenség, mert elvileg drágulhatott volna az arany is.

A korábbi tőzsdei korrekciók alapján feltételezhető, hogy a mostani árfolyammozgások hevessége várhatóan egy hasonlóan heves pozitív irányú mozgást idézhet elő, akár már rövidtávon is. Ezeket az árfolyammozgásokat azonban nagyon nehéz előre jelezni, és még nehezebb jó időzítéssel beszállni. Ilyenkor a kisbefektetőknek a több lépcsőben, kisebb összegekkel történő befektetések átlagár hatásának kihasználása segíthet, ami egy új, hosszú távú emelkedő trend során újra extra hozamot jelenthet. A másik fontos tanulság, ami rendszerint ilyenkor igazolódik be, az a befektetések megfelelő porlasztásának a fontossága. Bármilyen vonzó rövid távon a kockázatos befektetések emelkedő piaci trendje, a megfelelően allokált portfolió teljesítményét kevésbé befolyásolja később egy-egy befektetési forma hirtelen átértékelődése. Azt pedig ne feledjük, hogy a tőzsdei mondás szerint a részvénytőzsdék az idő kb. 90%-ában emelkedő trendet mutatnak, megfelelő időtávra tervezve a befektetéseinket ezt hosszú távon használhatjuk ki.

 

Budapest, 2024. augusztus 07.

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám