A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. tájékoztatása a VIG Fejlett Piaci Államkötvény Befektetési Alap dokumentumainak módosításáról

A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. (székhely: 1091 Budapest, Üllői út 1. cégjegyzékszám: 01-10-044261, továbbiakban: Társaság), a Kbftv. 139. § (1) bekezdés b) és f) pontjának megfelelően, ezúton tájékoztatja tisztelt befektetőit, hogy az MNB H-KE-III-703/2024. számú határozata alapján, 2024. november 14-i hatályba lépéssel módosítja a

VIG Fejlett Piaci Államkötvény Befektetési Alap

dokumentumait (tájékoztató, kezelési szabályzat, kiemelt befektetői információk).

Hatályba lépés dátuma: 2024. november 14.

A módosítás oka:     Az Alap befektetési politikájának, benchmarkjának és költségeinek módosítása.

A jelen hirdetményben felsorolt tájékoztatás nem teljes körű, így a pontos és részletes tájékoztatás érdekében kérjük, olvassák el a hivatkozott Alap módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Tájékoztatóját és Kezelési szabályzatát valamint kiemelt befektetői információit.

Közzétételünk, továbbá az új kezelési szabályzat, tájékoztató és a kiemelt befektetői információk megtekinthetők az Alapkezelő hivatalos közzétételi helyein, a https://kozzetetelek.mnb.hu weboldalon, illetve a https://www.vigam.hu weboldalon.

Budapest, 2024. október 15.

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.

VIG mintaportfóliók

A mintaportfóliókat a befektetési órával és a taktikai eszközallokációval összhangban készítettük el a következő szempontok szerint:

  • 4-5 befektetési alapot választottunk a saját palettánkból.
  • Mindhárom devizában a körültekintő portfolió 40% részvény és 60% kötvény típusú befektetéseket céloz meg, míg a lendületes 60% részvény és 40% kötvény típusú befektetésekre fókuszál.

 

Az allokációk hátterében álló főbb gazdasági folyamatok a globális és regionális gazdasági lassulás, a jegybanki kamatcsökkentési várakozások, valamint a befektetők kockázatkerülő vagy kockázatvállaló stratégiái. A körültekintő portfóliók inkább a stabilitásra és a biztonságosabb eszközökre (kötvények) fókuszálnak, míg a lendületes portfóliók a magasabb hozamú, de kockázatosabb részvényekre építenek. Az ESG szempontok továbbra is fontosak, különösen a feltörekvő piacokon és a vegyes eszközalapokban.

A VIG HUF, EUR és USD portfóliók allokációja erőteljesen támaszkodott a kamatcsökkentési ciklusokra, a feltörekvő piacok ösztönzésére, valamint a részvények és kötvények kockázati felárainak kezelésére. A globális gazdasági lassulás és a kínai gazdaságélénkítő intézkedések is fontos szerepet játszottak a portfóliók kialakításában, míg az arany és nyersanyagpiaci befektetések továbbra is biztonságos menedéket nyújtottak.

VIG HUF portfóliók

A gazdasági tényezők, mint az USA és Kína gazdasági lassulása, a kamatcsökkentési ciklusok, valamint az európai és feltörekvő piacok hosszú távú növekedési lehetőségei befolyásolták a portfóliók allokációját. A részvények növekvő súlyát elsősorban a javuló kockázati környezet támogatta, míg a kötvények súlyának csökkentése a kedvezőbb piaci feltételekhez való alkalmazkodást tükrözi.

 

VIG EUR portfóliók

A VIGAM alapok EUR portfólióallokációját a 2024-es globális gazdasági események, különösen az USA és az EKB kamatpolitikája, a kínai gazdaság ösztönző csomagjai, valamint az európai gazdasági lassulás határozta meg. A kockázatosabb eszközök aránya növekedett a kedvezőbb piaci kilátások és a csökkenő kamatlábak miatt, míg a kötvények aránya csökkent, különösen a lendületes portfóliókban.

VIG USD portfóliók

A VIGAM USD portfóliók allokációját a 2024-es makrogazdasági fejlemények, például a kamatcsökkentési ciklusok, a feltörekvő piacok gazdasági ösztönző csomagjai és a globális gazdasági lassulás alakították. A részvények aránya növekedett a kedvezőbb növekedési kilátások miatt, míg a kötvények stabilitást nyújtanak a biztonságot kereső befektetők számára. A lendületes portfólióban nagyobb hangsúlyt kapnak a kockázatosabb, magas hozampotenciállal rendelkező eszközök, mint a feltörekvő piaci részvények és a rugalmas allokációs alapok.

 

Főoldali mintaportfólió 2024. október

A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. közleménye a VIG Fejlett Piaci Rövid Kötvény Befektetési Alap forgalmazói kör bővüléséről

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. (székhely: 1091 Budapest, Üllői út 1.) közzétételi kötelezettségének eleget téve a Kbftv. 139§ (1)/p. szerint ezúton tájékoztatja tisztelt befektetőit, hogy az

a VIG Fejlett Piaci Rövid Kötvény

Befektetési Alap

esetében a Kbftv. 72§ (4)/b. pontja alapján módosítja  Kezelési Szabályzatát valamint Tájékoztatóját.

A dokumentumok módosítása az alapok Forgalmazói körének bővülése – az OTP Bank Nyrt., mint új forgalmazó– miatt vált szükségessé, melynek hatályba lépése 2024. október 14.

A jelen hirdetményben felsorolt tájékoztatás nem teljes körű, így a pontos és részletes tájékoztatás érdekében kérjük, olvassák el a hivatkozott Alap módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Tájékoztatóját.

Közzétételünk, továbbá a tájékoztatók megtekinthetők az Alapkezelő hivatalos közzétételi helyein, a https://www.kozzetetelek.mnb.hu weboldalon, az alap forgalmazási helyein, illetve a https://www.vigam.hu weboldalon.

Budapest, 2024. október 10.

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.

Havi, heti jelentések – október

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám