A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. tájékoztatása a VIG Magyar Pénzpiaci Befektetési Alap dokumentumainak módosításáról

A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. (székhely: 1091 Budapest, Üllői út 1. cégjegyzékszám: 01-10-044261, továbbiakban: Társaság), a Kbftv. 139. § (1) bekezdés b) és f) pontjának megfelelően, ezúton tájékoztatja tisztelt befektetőit, hogy az MNB H-KE-III-622/2024. számú határozata alapján, 2024. október 28-i hatályba lépéssel módosítja a

VIG Magyar Pénzpiaci Befektetési Alap

dokumentumait (tájékoztató, kezelési szabályzat).

Hatályba lépés dátuma: 2024. október 28.

A módosítás oka:     Az Alap költségeinek módosítása

A jelen hirdetményben felsorolt tájékoztatás nem teljes körű, így a pontos és részletes tájékoztatás érdekében kérjük, olvassák el a hivatkozott Alap módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Tájékoztatóját és Kezelési szabályzatát.

Közzétételünk, továbbá az új kezelési szabályzat és tájékoztató megtekinthetők az Alapkezelő hivatalos közzétételi helyein, a https://kozzetetelek.mnb.hu weboldalon, illetve a https://www.vigam.hu weboldalon.

Budapest, 2024. szeptember 26.

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.

A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. közleménye a VIG GreenBond Kötvény Befektetési Alap, a VIG GreenTrend Részvény Befektetési Alap és a VIG Active Beta Flexible Allocation Befektetési Alap forgalmazói körének bővüléséről

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. (székhely: 1091 Budapest, Üllői út 1.) közzétételi kötelezettségének eleget téve a Kbftv. 139§ (1)/p. szerint ezúton tájékoztatja tisztelt befektetőit, hogy

a VIG GreenBond Kötvény Befektetési Alap,

a VIG GreenTrend Részvény Befektetési Alap

és a VIG Active Beta Flexible Allocation Befektetési Alap

esetében a Kbftv. 72§ (4)/b. pontja alapján módosítja  Kezelési Szabályzatát valamint Tájékoztatóját.

A dokumentumok módosítása az alapok Forgalmazói körének bővülése – a Conseq Investment Management a.s., mint új forgalmazó– miatt vált szükségessé, melynek hatályba lépése 2024. szeptember 27.

A jelen hirdetményben felsorolt tájékoztatás nem teljes körű, így a pontos és részletes tájékoztatás érdekében kérjük, olvassák el a hivatkozott Alap módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Tájékoztatóját.

Közzétételünk, továbbá a tájékoztatók megtekinthetők az Alapkezelő hivatalos közzétételi helyein, a https://www.kozzetetelek.mnb.hu weboldalon, az alap forgalmazási helyein, illetve a https://www.vigam.hu weboldalon.

Budapest, 2024. szeptember 25.

A Magyar Nemzeti Bank H-FK-III-B-7/2024. számú határozata a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.-nél lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárásban

A Magyar Nemzeti Bank H-FK-III-B-7/2024. számú határozata a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.-nél lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárásban

 

„A Magyar Nemzeti Bank (székhelye: 1013 Budapest, Krisztina körút 55., telephelye: 1122 Budapest, Krisztina krt. 6.) (MNB) P. Gy. (lakcíme: ….) (Ügyfél) 2024. február 2. napján érkeztetett kérelme (Kérelem) alapján a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.-nél (székhelye: 1091 Budapest, Üllői út 1.) (Intézmény) lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárásban az alábbi

 h a t á r o z a t o t hozza:

 I. Az MNB felhívja az Intézményt, hogy mindenkor tartsa be a fogyasztói panaszok határidőben történő megválaszolására vonatkozó jogszabályi rendelkezést.

 II. Az MNB kötelezi az Intézményt, hogy az Ügyfél 2023. július 19. napján, 2023. augusztus 3. napján és 2023. október 12. napján előterjesztett panaszaival kapcsolatos, indokolással ellátott álláspontját az Ügyfél részére küldje meg, és a válaszadás megtörténtéről a válasz, valamint az annak megküldését igazoló dokumentum másolatának rendelkezésre bocsátásával jelen határozat kézhezvételét követő 30 napon belül tájékoztassa az MNB-t.

 III. Az MNB az Intézménnyel szemben a fogyasztói panaszok határidőben történő megválaszolására vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértésére tekintettel 500 000 Ft, azaz ötszázezer forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.

 Az eljárás során eljárási költség nem merült fel.

 A kiszabott fogyasztóvédelmi bírságot a határozat véglegessé válásától számított harminc napon belül kell az MNB hatósági bírság és költségtérítés fizetésére szolgáló 19017004-01678000-309 00002 számú számlájára –„fogyasztóvédelmi bírság” megjelöléssel, valamint a határozat számának feltüntetésével – befizetni.

 A fogyasztóvédelmi bírság önkéntes befizetésének elmaradása esetén a közigazgatási végrehajtás szabályai kerülnek alkalmazásra. A fogyasztóvédelmi bírság befizetésére meghatározott határidő elmulasztása esetén, a be nem fizetett bírságösszeg után késedelmi pótlék felszámolására kerül sor, melynek mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmesen megfizetett késedelmi pótlék után nem számítható fel késedelmi pótlék.

 A késedelmi pótlékot az MNB hivatkozott számú számlájára kell befizetni, a határozat számának feltüntetésével, „késedelmi pótlék” megjelöléssel. Ha a kötelezett a bírságfizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, a fizetési kötelezettség haladéktalanul végrehajtásra kerül. Az MNB véglegessé vált döntésében kiszabott és meg nem fizetett bírságot, valamint a meg nem fizetett vagy késedelmesen megfizetett bírság miatt felszámított késedelmi pótlékot az állami adóhatóság adók módjára hajtja be.

 A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, ugyanakkor az ügyfél, illetve a kifejezetten rá vonatkozó

rendelkezés tekintetében az eljárás egyéb résztvevője a határozat ellen annak közlésétől számított 30 (harminc) napon belül jogszabálysértésre hivatkozással közigazgatási pert indíthat.

A perben a jogi képviselet kötelező. A keresetlevelet a Fővárosi Törvényszékhez címezve az MNB-nél kell űrlapbenyújtás támogatási szolgáltatás igénybevételével benyújtani. (Az űrlapbenyújtás támogatási szolgáltatás elérhetősége: https://www.mnb.hu/felugyelet/engedelyezes-es-intezmenyfelugyeles/hatarozatok-es-vegzesekkeresese.)

 A keresetlevél benyújtásának a határozat hatályosulására nincs halasztó hatálya, a felperes azonban azonnali jogvédelmet kérhet. A bíróság a pert főszabály szerint tárgyaláson kívül bírálja el. Tárgyalás tartását a felperes a keresetlevélben kérheti. A tárgyalás tartása iránti kérelem elmulasztása miatt igazolásnak nincs helye.

 

Budapest, 2024. július 25.

 

 A Magyar Nemzeti Bank nevében eljáró

Dr. Laki Gábor s.k.,

a Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság igazgatója“

 

 

 

 

 

 

 

 

VIG mintaportfóliók

A mintaportfóliókat a befektetési órával és a taktikai eszközallokációval összhangban készítettük el a következő szempontok szerint:

  • 4-5 befektetési alapot választottunk a saját palettánkból.
  • Mindhárom devizában a körültekintő portfolió 40% részvény és 60% kötvény típusú befektetéseket céloz meg, míg a lendületes 60% részvény és 40% kötvény típusú befektetésekre fókuszál.

 

Az allokációk hátterében álló főbb gazdasági folyamatok a globális és regionális gazdasági lassulás, a jegybanki kamatcsökkentési várakozások, valamint a befektetők kockázatkerülő vagy kockázatvállaló stratégiái. A körültekintő portfóliók inkább a stabilitásra és a biztonságosabb eszközökre (kötvények) fókuszálnak, míg a lendületes portfóliók a magasabb hozamú, de kockázatosabb részvényekre építenek. Az ESG szempontok továbbra is fontosak, különösen a feltörekvő piacokon és a vegyes eszközalapokban.

VIG HUF portfóliók

A magyar és közép-európai gazdasági helyzet romlása, valamint a globális gazdasági lassulás miatt a befektetők a biztonságosabb eszközök, különösen a kötvények felé fordulhatnak. A kamatcsökkentési várakozások és a stabilitást kereső befektetők egyaránt a hazai és globális kötvények iránti kereslet növekedését eredményezhetik, míg a részvények súlya csökkenhet a volatilitás és a kockázatok miatt.

VIG EUR portfóliók

 Az Európai Unió gazdasági lassulása és az inflációs nyomás növekedése arra késztetheti a befektetőket, hogy a rövidebb lejáratú kötvényeket részesítsék előnyben, amelyek stabilitást és likviditást biztosíthatnak. Az ECB kamatdöntései és a diverzifikáció szükségessége befolyásolja az eszközallokációkat, miközben a részvénypiacok kockázatosabbá váltak a gazdasági bizonytalanságok közepette.

VIG USD portfóliók

 Az amerikai gazdaságot érintő lassulás és a Federal Reserve kamatpolitikája meghatározó szerepet játszik az eszközallokációkban. A feltörekvő piaci részvények magasabb súlya a lendületes portfóliókban a magasabb hozamlehetőségeket tükrözi, míg a fejlett piaci rövid kötvények iránti kereslet továbbra is erős maradhat a kockázatkerülő befektetők körében.

 

Főoldali mintaportfólió 2024. szeptember

A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. pontosító közleménye a VIG Maraton ESG Multi Asset Befektetési Alap (új nevén: VIG Maraton ESG Abszolút Hozamú Befektetési Alap) 2024. augusztus 30-án közzétett közleményéhez

A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. (székhely: 1091 Budapest, Üllői út 1. cégjegyzékszám: 01-10-044261, továbbiakban: Társaság), a Kbftv. 139. § (1) bekezdés b) valamint f) pontjai, megfelelően, az alábbiak szerint pontosítja a 2024. augusztus 30-án, a VIG Maraton ESG Multi Asset Befektetési Alappal kapcsolatban közzétett   (a továbbiakban: Korábbi Közzététel).

A Társaság a Korábbi Közzétételben tájékoztatta a Tisztelt Befektetőit, hogy az MNB H-KE-III-532/2024. számú határozata értelmében, 2024. szeptember 30-i hatállyal módosítja a VIG Maraton ESG Multi Asset Befektetési Alap dokumentumait és az Alap nevét.

A Korábbi Közzétételben nem szerepelt, hogy a Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott Kezelési Szabályzat szerint, a 78/2014. Korm. rendelet módosításáról szóló 55/2024. (III. 7.) Korm. rendelettel megállapított rendelkezések alkalmazási időpontja: 2024. szeptember 01., erről a Társaság jelen közzétételben tájékoztatja a tisztelt Befektetőit.

Mindezek alapján az Alap új elnevezése (VIG Maraton ESG Abszolút Hozamú Befektetési Alap), és az 55/2024. (III. 7.) Korm. rendelettel megállapított rendelkezések alkalmazási időpontja: 2024. szeptember 01.

Az Alappal kapcsolatos közzétételek, továbbá az új kezelési szabályzat, tájékoztató és a kiemelt befektetői információ megtekinthetők az Alapkezelő hivatalos közzétételi helyein, a https://kozzetetelek.mnb.hu weboldalon, illetve a https://www.vigam.hu weboldalon.

  1. szeptember 05.

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.

A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. pontosító közleménye a VIG Panoráma Total Return Befektetési Alap (új nevén: VIG Panoráma Abszolút Hozamú Befektetési Alap) 2024. augusztus 30-án közzétett közleményéhez

A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. (székhely: 1091 Budapest, Üllői út 1. cégjegyzékszám: 01-10-044261, továbbiakban: Társaság), a Kbftv. 139. § (1) bekezdés b) valamint f) pontjai, megfelelően, az alábbiak szerint pontosítja a 2024. augusztus 30-án, a VIG Panoráma Total Return Befektetési Alappal kapcsolatban közzétett   (a továbbiakban: Korábbi Közzététel).

A Társaság a Korábbi Közzétételben tájékoztatta a Tisztelt Befektetőit, hogy az MNB H-KE-III-542/2024. számú határozata értelmében, 2024. szeptember 30-i hatállyal módosítja a VIG Panoráma Total Return Befektetési Alap dokumentumait és az Alap nevét.

A Korábbi Közzétételben nem szerepelt, hogy a Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott Kezelési Szabályzat szerint, a 78/2014. Korm. rendelet módosításáról szóló 55/2024. (III. 7.) Korm. rendelettel megállapított rendelkezések alkalmazási időpontja: 2024. szeptember 01., erről a Társaság jelen közzétételben tájékoztatja a tisztelt Befektetőit.

Mindezek alapján az Alap új elnevezése (VIG Panoráma Abszolút Hozamú Befektetési Alap), és az 55/2024. (III. 7.) Korm. rendelettel megállapított rendelkezések alkalmazási időpontja: 2024. szeptember 01.

Az Alappal kapcsolatos közzétételek, továbbá az új kezelési szabályzat, tájékoztató és a kiemelt befektetői információ megtekinthetők az Alapkezelő hivatalos közzétételi helyein, a https://kozzetetelek.mnb.hu weboldalon, illetve a https://www.vigam.hu weboldalon.

  1. szeptember 05.

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.

Havi, heti jelentések – szeptember

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám